Buluş İcat Keşif Bilim Teknik Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramları Nedir?

10635

Bilim: Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgilerdir. Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir amaca yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma sürecidir.

Teknik: Bir sanat, bir bilim, bir meslek dalında kullanılan yöntemlerin hepsidir. Üretim sürecinde ürünün tasarımına göre farklı teknikler kullanılır. Kesme teknikleri, birleştirme teknikleri, kalıp teknikleri, boyama teknikleri, çizim teknikleri vb.

Keşif: Aslında var olan ancak var olduğu bilinmeyen ve ispatlanmamış bir şeyin ortaya çıkarılmasıdır.  Evrende henüz fark etmediğimiz milyonlarca gizem bizi beklemektedir. Bu gizemleri ispatlamak ve fark etmek ise keşif kavramını tanımlar. Keşif demek sadece yeni bir kara parçasını bulmak demek değildir. Bilimsel keşifler de aslında var olan ancak ortaya çıkarılmamış bir gerçeği ortaya çıkarmak olduğu için keşif sayılırlar.

Yer çekiminin keşfi, suyun kaldırma kuvvetinin keşfi, bakteri ve virüslerin keşfi, elektrik enerjisinin keşfi, bilimsel keşiflerdir. Bilimsel keşiflere çoğu zaman BULUŞ deriz.

BULUŞ: İlk defa yeni bir şey yaratma, icat. Buluş; insan zekası ve çalışması ile bilerek veya tesadüfen ortaya çıkan yeniliklerdir. Bu yenilikler yeni yöntemler olabileceği gibi yeni bir ürün de olabilirler.
Telefonun bulunuşu(icadı), tekerleğin bulunuşu(icadı), buhar motorunun bulunuşu(icadı), radyo dalgalarının bulunuşu(icadı)

Önemli: Sevgili öğrenciler; dilimizde şöyle bir karmaşa vardır: Eğer bir yenilik bilimsel işe ona buluş denilir. Eğer bir yenilik teknik bir yenilik veya bir ürün ise ona icat denilir. Ancak aslında buluş Türkçe bir kelime iken, icat Arapça bir kelimedir. Buluş, icat kelimesinin Türkçe karşılığıdır.

Bilimsel keşifler; teknik yenilikler getirir:
Gemilerin su üzerinde güvenle hareket etmeleri suyun kaldırma kuvvetinin keşfi ile bağlantılıdır.
İlk üretilen telefon ürünün çalışma prensibi elektriğin iletilmesi ve sese dönüştürülebilmesidir. İnsanları iyileştirecek aşı ve ilaçların üretilmesi için önce insanları neyin hasta ettiği yani bakteri ve virüslerin keşfi gerekliydi. Ardından aşı ve ilaçların nasıl üretileceğinin bulunması gerekti.

Not: Buluşlar ve keşifler ortaya çıkarıldıkları tarih için çok çığır açıcı yeniliklerdir. Ancak üzerinden zaman geçtikçe etkileyiciliklerini kaybederler. Düşünün; otomobillerin hiç olmadığını ve yarın ilk otomobilin üretildiğini duysanız nasıl tepki verirsiniz? Nasıl etkilenir ve ne düşünürsünüz? 

 ENDÜSTRİ: (SANAYi) Üretim araçları ve makinelerin kullanılması ile ham maddelerin ürün haline getirilmesi sürecidir. Çoğunlukla üretim yapılan yer anlamında kullanılır.Tekstil endüstrisi, gıda endüstrisi, elektronik endüstrisi

Endüstri 4.0: Bilişim, teknoloji ile endüstriyi bir araya getiren süreçtir. Endüstride tarih boyunca 4 büyük gelişme yaşanmıştır.

1-Su ve buhar gücünün daha verimli kullanılmasını sağlayan mekanik tezgâhların bulunması,
2-Henry Ford’un üretim bandı tasarımı ve elektriğin seri üretimde kullanılmaya başlanması, üretim hattının geliştirilmesi,
3-1970’lerde üretimde mekanik ve elektronik teknolojilerin yerini dijital teknolojiye bırakmasına sebep olan programlanabilir makinelerin kullanılmaya başlanmasıylaoldu. Günümüz bu endüstri devrimi içindedir.

4- Endüstri 4.0 ise; gelecekte 4. Endüstriyel Devrimi başlatacağı
düşünülen endüstriyel bir strateji plânıdır.

Facebook Yorum